Ticker

6/recent/ticker-posts

Görme Engellilerin İnternete Erişebilirliği

90’lı yıllardan bu yana yaşantımızda yer alan İnternet ve web siteleri pek çok değişik alanda yeni olanaklar sunmaktadır. Braille ve sesli kaynaklardan farklı olanaklara sahip bir kaynak olan Web, engellilerin mekândan bağımsız olarak ihtiyaç duydukları bilgiye erişebilmelerini sağlamakta ve diğer insanlara olan bağımlılıklarını da azaltmaktadır. Görme engelliler çeşitli yazılım ve donanım ürünleri yardımıyla bilgisayar kullanabilmekte ve Web sayfalarına ulaşabilmektedir. Ancak web sayfalarının çoğu görme engelli kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan oluşturulmaktadır. Diğer kullanıcıların web sayfalarında karşılarına çıkan problemlere ilave olarak görme engelli İnternet kullanıcıları ekran tasarımı, yazı büyüklükleri, renkler, yoğun resim ve grafik kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanan sorunlarla karşılaşmakta ve bu durum web sayfalarının görme engelliler için erişilemez olmasına yol açabilmektedir. Web sayfalarının görme engelliler için erişilebilirliği sağlayacak şekilde tasarlanması ile değişik alanlarda sunulan bilgi ve hizmetlere görme engellilerin erişimi de mümkün hale gelmektedir. İnternet, engelliler için önemli bir bilgi erişim aracıdır ve diğer engellilerin olduğu gibi görme engelli kişilerin de yaşamlarını değiştirebilme gücüne sahiptir . 1997 yılında web erişilebilirliği konusunda çalışmalar yapmak üzere Web Erişilebilirliği Girişimi’ni (Web Accessibility Initiative-WAI) başlatmıştır. WAI ilkeler, stratejiler ve kaynaklar geliştirerek Web ’in işlevselliğinin artırılmasını, engelliler için erişilebilirliğin geliştirilmesini ve erişilebilirliği destekleyen web teknolojilerinin oluşmasını sağlamaya çalışmaktadır. Web erişilebilirliği WAI (2005) tarafından şöyle tanımlanmaktadır: Web erişilebilirliği, engelli kişilerin Webi kullanabilmesi demektir. Daha açık bir ifadeyle, Web erişilebilirliği engellilerin Webi algılayabilmesi, anlayabilmesi, Web ’de dolaşabilmesi, Weble etkileşimde bulunabilmesi anlamına gelmektedir. Web erişilebilirliğinin sağlanması engelli olmayan ancak farklı ihtiyaçları, tercihleri veya durumları olan insanlar için de bir esneklik getirmektedir. (Waı, 2009)

Bir web sayfasını erişilebilir kılmak için en önemli neden bu olsa da, erişilebilirlik sadece engelli ziyaretçilerin kullanımını desteklemek değildir. Erişilebilir bir web sayfası engelli ya da değil herkes için en iyi şekilde çalışır ve farklı web tarayıcılar veya araçlar kullanan çok sayıda insan tarafından erişilebilir.

İnternet ve Web; eğitim, çalışma hayatı, devlet yönetimi, ticaret, seyahat, sağlık, eğlence gibi yaşantımızın pek çok alanında önemi giderek artan bir kaynak haline gelmektedir. Web ‘in erişilebilir olması engelli insanlar için eşit erişim ve eşit fırsatlar demektir. Aynı zamanda engellilerin toplum hayatına daha çok katılmalarını sağlar. Web kullanımının giderek artması, erişilebilirliğin önemini de artırmaktadır

Yorum Gönder

0 Yorumlar